مالچ پاشی نفتی در مناطق خسرج و غرب کرخه اهواز را متوقف کنید!
تورکجه یئرینده یوخدو
۱۶ فروردین ۱۴۰۳
سازمان منابع طبیعی خوزستان از زمستان ۱۴۰۲ عملیات مالچپاشی در منطقه خَسرَج در شمال و غرب اهواز را از سر گرفت و گفته شد قرار است ۹۰۰ هکتار از زمینهای این منطقه مالچپاشی شود. با آنکه خسرج کانون گرد و غبار نیست تا نیازمند مالچ باشد، دولت تجهیزات وتانکرهای مالچپاشی را در این منطقه مستقر کرده است. رسانهها نیز با گزارشهای تصویری این خبر را پوشش دادند. این عملیات در حالی صورت میگیرد که در پی اعتراضات فعالان محیط زیست از سال ۱۳۹۸ مالچ پاشی متوقف شده بود.
مالچ عبارت است از یک لایهی ضخیم از موادی که برای جلوگیری از فرسایش زمین بر سطح خاک ریخته میشود. مالچ هم از ترکیبات آلی مثل تراشه چوب و کاه، و هم از مواد نفتی تهیه میشود. مالچ نفتی که از رسوب پالایشگاهها به دست میآید برای تثبیث بستر شن و ماسه و عایق کردن آبراهه، استخر، و تالاب به کار میرود. مالچ نفتی به محیط زیست آسیب میزند و باعث مرگ موجودات زنده، حیوانات، و گیاهان میشود.
داوود میرشکاری، مدیر کل سازمان حفاظت محیط زیست خوزستان، تأیید کرده است که با توجه به تأثیرات منفی بر طبیعت و محیط زیست، استفاده از مالچ نفتی مورد تأیید سازمان حفاظت محیط زیست نیست.
جمال موسویان مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خوزستان ادعا کرده که مالچپاشی باعث پیوستگی و چسبندگی ذرات خاک شده و از فرسایش زمین ناشی از باد جلوگیری میکند. اما حمید رضا عباسی، استادیار بخش تحقیقات بیابان موسسه جنگل ها و مراتع کشور، در رد این ادعا گفت که شن و ریگزارهای خوزستان از رطوبت کافی برخوردار هستند و نیازی به مالچ پاشی ندارند. همچنین جواد الهایی سحر، فعال محیط زیست، اظهار داشته که در بازدید از مناطق مالچپاشیشده شاهد از بین رفتن گونه های مختلفی از حیوانات، جانداران، و گیاهان شده است. همچنین شبنم قنواتی زاده، فعال محیط زیست، گفته است که تست آزمایشگاه نشان میدهد مالچ نفتی حاوی مواد بیماریزا برای انسان و سایر جانداران است.
در دیماه ۱۴۰۲ تعدادی از کنشگران محیط زیست در ایران کارزاری علیه مالچپاشی به راه انداختند و در نامهای بلند خطاب به رئیس سازمان محیط زیست تأکید کردند که مالچ نفتی سرطانزا است و به نابودی زیستگاه جانداران میانجامد. در این کارزار بر این نکته تاکید شده که شنزارهای خسرج و غرب کرخه منشاء ریزگردها نیستند و کانون ریزگردها بستر خشک تالاب هورالعظیم و آبگیرهای اطراف اهواز است که کاملا خشک یا در معرض خشک شدن هستند.
طبق گزارش های موثق از دامداران محلی، مالچپاشی در شنزارهای غرب رودخانه کرخه و منطقه خسرج باعث شده که پوشش گیاهی منبع تغذیه دامها از بین برود و دامداران را با مشکلات بسیار روبرو کند. این دامداران در ویدیوهایی که در شبکههای اجتماعی پخش شد به عملیات مالچ پاشی اعترض کرده و خواستار توقف آن در مراتع و چراگاههای خود شدند.
از سوی دیگر، ابعاد مالی مالچ پاشی دقیقا مشخص نیست و شنیده ها حاکی از آن است که ۱۴۰ میلیارد تومان میان دستگاه های دولتی و خصوصی رد و بدل می شود و احتمالا اصرار برخی مسئولان هم به دلیل سود بری از این پروژه مضر برای محیط زیست و انسان ناشی می شود.
با توجه به خطرات مالچپاشی برای محیط زیست و گونههای جانوری و گیاهی و سلامت انسانها، ما امضاءکنندگان این دادخواست خواستار دخالت سازمانهای بین المللی مدافع محیط زیست جهت توقف مالچ پاشی در مناطق خسرج و غرب کرخه در اهواز هستیم.
بولتنه آبونه اولون
✅ آبونهلییینز قئیده آلینیب
سون حادیثهلر
-
امضالارین یئری
اوستان ایمضالارین ساییسی البرز ایالتی 1 اردبیل ایالتی 1 بوشهر ایالتی 0 چهارمحال و بختیاری ایالتی 0 دوغو آذربایجان ایالتی 0 فارس ایالتی 1 گیلان ایالتی 1 گولوستان ایالتی 0 همدان ایالتی 0 هرمزگان ایالتی 0 ایلام ایالتی 0 اصفهان ایالتی 1 کیرمان ایالتی 1 کیرمانشاه ایالتی 0 خوزیستان ایالتی 14 کهگیلویه و بویر احمد ایالتی 0 کوردیستان ایالتی 0 لوریستان ایالتی 0 مرکزی ایالتی 0 مازندران ایالتی 0 قوزئی خوراسان ایالتی 1 قزوین ایالتی 0 قوم ایالتی 0 رضوی خوراسان ایالتی 3 سیمنان ایالتی 0 سیستان و بلوچستان ایالتی 0 خوراسان ایالتی 0 تهران ایالتی 12 باتی آذربایجان ایالتی 1 یزد ایالتی 0 زنگان ایالتی 0 -
سون ایمضالار
-
آدنسا
-
مصطفی ولیانپور
استفاده از مالچ نفتی مورد تأیید سازمان حفاظت محیط زیست نیست.
-
Niloofar
مالچپاشی باعث شده که پوشش گیاهی منبع تغذیه دامها از بین برود و دامداران را با مشکلات بسیار روبرو کند.
-
Anonymous
مالچپاشی باعث شده که پوشش گیاهی منبع تغذیه دامها از بین برود و دامداران را با مشکلات بسیار روبرو کند.
-
عواطف اسدي
وقد تسبب التغطية في فقدان الغطاء النباتي، وهو مصدر تغذية الماشية، وتسبب في العديد من المشاكل لمربي الماشية.
-
-
-
یک کنشگر اهوازی بو دیلکچهنی یازدی
مالچ نفتی سرطانزا است و به نابودی زیستگاه جانداران میانجامد.