تورکجه
ایمضالایین

اقدام فوری برای حفاظت از جنگل های زاگرس: مقابله با آتش سوزی، محدودیت های نظامی و بی عدالتی زیست محیطی

212%
۲۱۲ ایمضا
۵۰۰ آماج
یک فعال محیط زیست بو دیلکچه‌نی باشلاتدی

تورکجه یئرینده یوخدو

۱۴ شهریور ۱۴۰۳

پیشینه

در اردیبهشت سال جاری، خبرآنلاین به نقل از آخرین آمار سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گزارش دارد که سالانه بیش از ۲۱ هزار هکتار جنگل و مرتع ایران در آتش می‌سوزد. بخش بزرگی از این آتش‌سوزی‌ها در منطقه زاگرس رخ می‌دهد.

آتش‌سوزی‌های منطقه زاگرس در فصل گرما سابقه‌ی طولانی دارد و طی سال‌های گذشته صدها هکتار مساحت جنگل‌های این منطقه دستخوش آتش شده است. در تیرماه ۹۸، ۲۸۰ هکتار از جنگل‌ها و مراتع استان کهگیلویه و بویراحمد در آتش سوخت. همان سال در کرمانشاه طی یازده مورد حریق ۳۰ هکتار جنگل نابود شد. در خرداد سال ۹۹، بنا به گزارش تسنیم بیش از۵۰۰ هکتار از جنگل‌های زاگرس «با خاک سیاه یکسان شد.» در مردادماه ۱۴۰۰ در آتش‌سوزی وسیع جنگل‌ها و مراتع زاگرس در استان فارس،‌ روستاییان محل با دست خالی داوطلبانه جان خود را به خطر انداخته‌اند تا آتش از فیروزآباد فراتر نرود و به تنگه هایقر سرایت نکند. در آن رویداد چند نفر از شهروندان جان خود را از دست دادند.

در تابستان سال جاری، طبق خبر کُردپرس، شش مورد آتش سوزی در مناطق بوزین، مره خیل، قلاجه، و بیستون در استان کرمانشاه منجر به نابودی ۹۵۶ هکتار از جنگل‌های استان شد. در تیرماه، خبرگزاری رکنا فهرستی از ۵۲ مورد آتش‌سوزی در بهار و تابستان ۱۴۰۳ منتشر کرد و تأثیرات آنرا بر حیات وحش و گسترش بیماری‌ها برشمرد. در ادیبهشت و خرداد، انجمن ژیوای پاوه هشت مورد آتش‌سوزی در مراتع و جنگل‌های پاوه در استان کرمانشاه را گزارش کرد. سه عضو همین انجمن در تابستان ۹۹ به هنگام فرونشاندن حریق در جنگل‌های «مه‌ره‌خیل» جان خود را از دست دادند. در همان روزها، بیش از ۱۰۰ هکتار جنگل و مرتع در استان کهگیلویه و بویراحمد دچار آتش‌سوزی شد.

امنیتی کردن منطقه

دولت جمهوری اسلامی برای فرونشاندن سریع آتش‌سوزی‌های سالانه هنوز با کمبود تجهیزات و امکانات، و کمبود نیروی انسانی روبروست که هیچ توجیهی ندارد. علاوه بر این، اراضی جنگلی مریوان در سه نقطه‌ی جغرافیایی در تصرف کامل سپاه پاسداران و نیروهای وابسته به آن هستند. این نیروها ورود شهروندان غیرنظامی را به این مناطق ممنوع کرده‌اند به نحوی که فعالان محیط زیست بدون خطر جانی قادر به ورود به این مناطق نیستند. سپاه برای پروژه‌های خود بخش‌هایی از جنگل‌ها را تخریب کرده یا طبق شهادت مردم بومی به آتش کشیده‌ است.

انجمن سبز چیا، یک سازمان مردم‌نهادِ زیست‌محیطی، با جمع‌آوری و انتشار مختصات جغرافیایی نقاط در حال تخریب به دست عوامل انسانی، فهرستی از هزار و سیصد نقطه مشخص را در نامه‌های رسمی به مدیرکل دادگستری استان کردستان، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کل کشور، رئیس سازمان محیط زیست کشور، و چند نهاد و سازمان دیگر ارسال کرد، اما حتی در یک مورد هم با متخلفان برخوردی صورت نگرفت. در عوض، نیروهای امنیتی به جلسه‌های این انجمن هجوم برده و برخی فعالان آنرا در مریوان دستگیر کردند.

جنگل‌های زاگرس در یازده استان غرب کشور حدود چهل درصد کل جنگل‌های ایران را تشکیل می‌دهند. آتش‌سوزی‌هایی كه‌ به‌ جان جنگل های زاگرس افتاده‌ از میانه‌ی دهه ۸۰ شمسی شروع شده و از آن زمان تاکنون رو به افزایش داشته است. هیچ اراده‌ی جدی دولتی برای حل این معضل وجود ندارد، برعکس، مقامات دولتی به فعالیت داوطلبانه‌ی نهادها و انجمن های زیست محیطی چون انجمن سبز چیا ، زاگرس، ژیوار، و غیره به‌ دیده‌ی  امنیتی می‌نگرند.

تقاضای ما از کابینه مسعود پزشکیان این است:

  1. تأمین فوری و کامل تجهیزات مدرن برای مبارزه مؤثر با آتش‌سوزی‌های جنگلی در منطقه زاگرس.
  2. رفع محدودیت‌های نظامی از مناطق جنگلی، و تضمین دسترسی ایمن برای داوطلبان غیرنظامی و فعالان محیط زیست.
  3. پاسخگویی و اقدام قانونی علیه افرادی که به طور عمدی اقدام به آتش‌سوزی یا تخریب مناطق جنگلی کرده‌اند، از جمله پرسنل نظامی.
  4. شناسایی و حمایت رسمی از سازمان‌های غیردولتی محیط زیستی، و اجازه به آنها برای فعالیت آزادانه بدون تهدید به دستگیری یا آزار و اذیت.
  5. توسعه و اجرای یک برنامه جامع دولتی برای احیاء و حفاظت از مناطق آسیب‌دیده و جلوگیری از آتش‌سوزی‌های آینده.

سون حادیثه‌لر

  • امضالارین یئری

    اوستان ایمضالارین ساییسی
    البرز ایالتی 6
    اردبیل ایالتی 0
    بوشهر ایالتی 0
    چهارمحال و بختیاری ایالتی 3
    دوغو آذربایجان ایالتی 3
    فارس ایالتی 3
    گیلان ایالتی 0
    گولوستان ایالتی 1
    همدان ایالتی 1
    هرمزگان ایالتی 0
    ایلام ایالتی 0
    اصفهان ایالتی 4
    کیرمان ایالتی 1
    کیرمانشاه ایالتی 0
    خوزیستان ایالتی 0
    کهگیلویه و بویر احمد ایالتی 0
    کوردیستان ایالتی 0
    لوریستان ایالتی 2
    مرکزی ایالتی 0
    مازندران ایالتی 0
    قوزئی خوراسان ایالتی 1
    قزوین ایالتی 0
    قوم ایالتی 0
    رضوی خوراسان ایالتی 2
    سیمنان ایالتی 0
    سیستان و بلوچستان ایالتی 0
    خوراسان ایالتی 0
    تهران ایالتی 9
    باتی آذربایجان ایالتی 2
    یزد ایالتی 0
    زنگان ایالتی 0
    بو دیلیکچه ایندییه‌جن 212 ایمضا توپلاییب‌دیر. 75% ایران‌دان، 25% حدودوندا ایسه خاریجدن گلمیشدیر. ایران خریطه‌سینده ایمضالارین ترکیبی حاققیندا داها آرتیق بیلگی الده ائتمک اوچون بورا کیلیکله‎‌یین.
  • سون ایمضالار

    1. جلوگیری از آتش‌سوزی‌های آینده

    2. حمایت رسمی از سازمان‌های غیردولتی محیط زیستی

    3. حمایت رسمی از سازمان‌های غیردولتی محیط زیستی

    4. حمایت رسمی از سازمان‌های غیردولتی محیط زیستی

    5. تلگرام واسطه‌سی ایله ایمضالاماق
  • یک فعال محیط زیست بو دیلکچه‌نی یازدی

ایلگیلی دیلکچه‌لر

حوقوق و عدالتین حیاتا کئچیریلمه‌سی اوچون دیلکچه

دیلکچه وطنداشین سسی‌دیر. هر وطنداش ایسته‌دییی هر هانسی بیر موضوع‌دا دیلکچه یازا بیلر.

بیر دیلکچه یازین