تورکجه
ایمضالایین
|

جلو مرگ تدریجی دریاچه ارومیه را بگیریم

357%
۳۵۷ ایمضا
۳۰۰ آماج
ع. ک. بو دیلکچه‌نی باشلاتدی

تورکجه یئرینده یوخدو

دریاچه ارومیه نسبت به سال گذشته بازهم روند از دست دادن وسعت و حجم آب خود را ادامه داده، کوچک‌ترشده و سطح آن پایین‌تر رفته است. طبق گزارش‌ها «ستاد احیای دریاچه ارومیه» طی هشت سال بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان (پانزده تریلیون تومان) خرج کرده اما کارنامه‌ی درخشانی از خود باقی نگذاشته‌است. حال گفته می‌شود این ستاد منحل شده و در کابینه‌ی جدید معلوم نیست چه نهادی جای آنرا خواهد گرفت.

کابینه‌های احمدی‌نژاد و روحانی همواره وعده و وعید «مديريت پايدار درياچه اروميه و استفاده ازاكوسيستم ارزشمند آن» را داده‌بودند. اما مدیریت پایدار چیزی جز همان مدیریت فاسد و ناکارامد همیشگی نبود. طبق آمار ستاد احیاء، از پارسال تا امسال حجم آب دریاچه دو میلیارد متر مکعب کمتر شده است. هیچ دلیلی در دست نداریم که کابینه‌ی جدید برنامه‌ی مشخصی برای احیاء تالاب داشته باشد.

دریاچه ارومیه زمانی ۱۴ میلیارد متر مکعب آب داشت که اکنون به کمتر از یک‌سوم این مقدار کاهش یافته است. این دریاچه محل زیستِ گونه‌ی جانوری کمیاب «آرتمیا» است که ظرفیت صادرات بالا و درآمدزایی قابل توجه دارد. توریسم، آب‌درمانی، برداشت نمک و گیاهان دارویی از جذابیت‌های این تالاب بود که در زمره میراث فرهنگیِ جهانی از جانب یونسکو (نهاد فرهنگی و علمی سازمان ملل) به رسمیت شناخته شده است.

خشک‌شدن تدریجی دریاچه ارومیه فقط به خاطر کاهش بارندگی نیست. ده‌ها هزار چاه‌های غیرمجاز، اضافه‌برداشتِ آب اطراف بدون نظارت دولتی، سدسازی‌های بی‌رویه در حوزه‌ی آبریز ارومیه، و احداث بزرگراه میان‌گذر که با خاکریزی و دو‌نیمه کردن تالاب عملاًمختل‌کننده چرخه‌ی آب شده، همه خبر از مدیریت بد و غیرمسؤلانه‌ی سازمان حفظ محیط زیست و ستاد احیای دریاچه ارومیه می‌دهد. با کاهش و پس‌رفت آب دریاچه، مساحت شوره‌زار اطراف آن چند برابر شده و مشکلات زیست‌محیطی بیشتری را مثل فرسایش خاک سبب خواهد شد.

ما امضاکنندگان این دادخواست اعتقاد داریم دیگر از این پس نباید بودجه‌های میلیاردی در اختیار رانت‌خواران پشت‌میزنشینِ وزارت نیرو، استانداری‌های محل، و پژوهشگاه‌های رانتی و کمیسیون‌های ویژه قرار بگیرد. به کابینه‌ی رئیسی (عضو هیأت مرگ) هم امیدی نداریم. نجات دریاچه در گرو بسیج شهروندی و فشار به حاکمیت است. مدیریت احیای دریاچه ارومیه باید متشکل از کارشناسان و استادان دانشگاه‌های آذربایجان غربی و شرقی با همکاری نمایندگان مستقیم اهالی محل در ارومیه صورت بگیرد و ارجح آن است که این مدیریت از همکاریِ مستقیم هیأت‌های کارشناس بین‌المللی از جمله برنامه زیست‌محیط سازمان ملل بهره ببرد. جلو مرگ تدریجی دریاچه ارومیه را بگیریم!

سون حادیثه‌لر

  • امضالارین یئری

    اوستان ایمضالارین ساییسی
    البرز ایالتی 2
    اردبیل ایالتی 0
    بوشهر ایالتی 0
    چهارمحال و بختیاری ایالتی 0
    دوغو آذربایجان ایالتی 3
    فارس ایالتی 1
    گیلان ایالتی 1
    گولوستان ایالتی 1
    همدان ایالتی 0
    هرمزگان ایالتی 0
    ایلام ایالتی 0
    اصفهان ایالتی 0
    کیرمان ایالتی 0
    کیرمانشاه ایالتی 0
    خوزیستان ایالتی 0
    کهگیلویه و بویر احمد ایالتی 0
    کوردیستان ایالتی 0
    لوریستان ایالتی 2
    مرکزی ایالتی 0
    مازندران ایالتی 0
    قوزئی خوراسان ایالتی 0
    قزوین ایالتی 0
    قوم ایالتی 0
    رضوی خوراسان ایالتی 3
    سیمنان ایالتی 0
    سیستان و بلوچستان ایالتی 0
    خوراسان ایالتی 0
    تهران ایالتی 8
    باتی آذربایجان ایالتی 1
    یزد ایالتی 0
    زنگان ایالتی 1
    بو دیلیکچه ایندییه‌جن 357 ایمضا توپلاییب‌دیر. 62% ایران‌دان، 38% حدودوندا ایسه خاریجدن گلمیشدیر. ایران خریطه‌سینده ایمضالارین ترکیبی حاققیندا داها آرتیق بیلگی الده ائتمک اوچون بورا کیلیکله‎‌یین.
  • سون ایمضالار

    1. اورمو گولون جانلانیب قورتولماسی.

    2. امضا با تلگرام 

    3. امضا با تلگرام 

    4. امضا با تلگرام 

  • ع. ک. بو دیلکچه‌نی یازدی

ایلگیلی دیلکچه‌لر

حوقوق و عدالتین حیاتا کئچیریلمه‌سی اوچون دیلکچه

دیلکچه وطنداشین سسی‌دیر. هر وطنداش ایسته‌دییی هر هانسی بیر موضوع‌دا دیلکچه یازا بیلر.

بیر دیلکچه یازین