بلۏچی
امزا بکن اِت

درخواست توقف ساخت کارخانه کربنات سدیم کیمیا در قره قشلاق شهرستان سلماس

270%
۲۷۰ دزنام
۵۰۰ سئوَب
یک فعال آذربایجانی اَرزی ءِ بندات کتگ

نیست اِنت بلۏچی

۲ بهمن ۱۴۰۲

اهالی قره قشلاق از توابع شهرستان سلماس در استان آذربایجان غربی در تاریخ ۱۷ دی‌ماه ۱۴۰۲  یک سلسله اعتراضات مسالمت آمیز را آغاز کردند. هدف آنها مخالفت با ساخت کارخانه کربنات سدیم کیمیا بود که پیش بینی می شود ۴۵۰ هکتار از مراتع محلی را در بر گیرد. تظاهرات بعدی با واکنش خشن پلیس و نیروهای امنیتی از جمله استفاده از گلوله ساچمه‌ای، گاز اشک آور، و خشونت فیزیکی مواجه شد.  هفتاد نفر از اهالی روستا از جمله زنان و مردان سالخورده به دست ماموران اداره اطلاعات سلماس بازداشت شدند. این بازداشت‌ها با ضرب و شتم و تحقیر و در مواردی تهدید به تجاوز نیز همراه بود.

نگرانی های زیست محیطی و بهداشتی:

روش های تولید منسوخ شده: کارخانه پیشنهادی از تکنیک های تولید منسوخ دویست سال پیش برای تولید کربنات سدیم برای گروه صنعتی شیشه کاوه استفاده خواهد کرد. این روش نه تنها ناکارآمد است بلکه بسیار آلاینده است.

تاثیر بر دریاچه ارومیه: پساب کارخانه در نظر است به دریاچه ارومیه تخلیه شود که تهدیدی قابل توجه برای اکوسیستم دریاچه است و به طور بالقوه تخریب آن را تسریع می کند.

خطرات استخراج نمک: نمک مورد نیاز کارخانه از بستر خشک دریاچه ارومیه تأمین خواهد شد. این فرآیند، فاقد پادمان‌های زیست‌محیطی است و خطر ایجاد اختلال در بستر دریاچه، تغییر توپوگرافی طبیعی آن، و  احتمال طوفان‌های گرد و غبار نمک، بالقوه مملو از فلزات سنگین و سایر مواد مضر، را بالا می‌برد.

نگرانی های مربوط به منابع آب: قصد کارخانه برای استفاده از آب زیرزمینی که از طریق حفر چاه های عمیق تامین می شود، نگرانی های شدیدی را ایجاد می کند. ذخایر آب منطقه که قبلاً با ساخت سد زولا و فرونشست سالانه قابل توجه زمین (به طور متوسط ده سانتی متر در دشت سلماس) تحت فشار قرار گرفته است، ممکن است بیشتر کاهش یابد و بحران های زیست محیطی موجود را تشدید کند.

خواسته ها:

با توجه به این مسائل مبرم، ما امضاکنندگان خواستار توقف فوری ساخت کارخانه کربنات سدیم کیمیا در مراتع روستای قره قشلاق هستیم. خواسته های ما بر اساس ضرورت حفاظت از محیط زیست، حفظ سلامت و رفاه ساکنان و حفظ تعادل اکولوژیکی منطقه است. ما از مقامات مسئول می خواهیم که پیامدهای عمیق و بالقوه غیرقابل برگشت این پروژه را در نظر بگیرند و یکپارچگی زیست محیطی و توسعه پایدار جامعه ما را در اولویت قرار دهند.

نوکیں رویداد

  • اِمزا ءِ جاه

    اُستان دزنامانی لێکئو
    البرز ۰
    اردبیل ۳
    بوشهر ۰
    چارمهل و بَهتییاری ۰
    روبرکتی آزربئیجان ۳۳
    پارس ۱
    گیلان ۲
    گلستان ۱
    همدان ۱
    هرمزگان ۰
    ایلام ۰
    اِسپَهان ۱
    کرمان ۱
    کرمانشاه ۰
    هوزستان ۰
    کهگیلویا و بویراحمد ۰
    کردستان ۰
    لرستان ۰
    مرکزی ۰
    مزَنداران ۰
    شمالی هراسان ۰
    کَزوین ۰
    کُم ۱
    رِزوی هراسان ۱
    سمنان ۰
    سیستان و بلوچستان ۰
    جنوبی هراسان ۰
    تهران ۱۶
    مشرکی آزربئیجان ۱۷
    یزد ۱
    زنجان ۰
    ئے اَرزی ءَ تنیگہ ۲۷۰ دزنام مُچ کوتگ. ۹۱% دزنام چه ایران ءُ کم ءُ گیش ۹% ایران ءَ چہ در دیگ بیتگ انت۔. گیشیں سرپدی پہ ایران ءِ دزنام جنوکانی جاگہ ے واست ءَ اِدا ٹپّ اِت۔.
  • آھری دزنام

    1. ضرورت حفاظت از محیط زیست، حفظ سلامت و رفاه ساکنان و حفظ تعادل اکولوژیکی منطقه

    2. حمایت انسانی بر علیه نقض حقوق بشر و محیط زیست

    3. برای حفظ محیط زیست.

    4. قارا قیشلاق‌لی لارین آرخاسینداییق و اولاردان حیمایت ائلیریک

    5. جلوگیری از تخریب محیط زیست

  • یک فعال آذربایجانی ءَ ای اَرزی بندات کرتگ

  • آنجا کارخانه تخریب محیط زیست است

    رادیو زمانه:
    میلاد بالسینی در این یادداشت از دریچه‌ی بین مناسبات مناطق حاشیه‌ای و مرکزی در ایران سوابق آسیب‌ها و آلودگی‌هایی که کارخانه «کاوه سودا»ی مراغه در کارنامه خود دارد را بررسی کرده و به نتایج احداث کارخانه جدید «کیمیا کربنات سدیم» در حوالی روستای قره قشلاقِ سلماس می‌پردازد.

ھمہ وڑیں اَرزی

اَرزی په اگبال ءُ هَک ءُ اِنساپ!

وتی توار ءَ چِست کنیت، اَرزی دیم بدئیت. هرچ شهری باشنده، هرچ موضوع ءِ سرا اَرزی دیم دات کنت.

یک اَرزی ءِ بندات بکن اِت