بلۏچی
امزا بکن اِت

حقابه‌ی دریاچه ارومیه را رها کنید

244%
۲۴۴ دزنام
۵۰۰ سئوَب
یک فعال تورک اَرزی ءِ بندات کتگ

نیست اِنت بلۏچی

۲۵ بهمن ۱۴۰۲

حقابه‌ی دریاچه ارومیه و تالاب‌های اقماری آن بایستی در ماه‌های بهمن و اسفند رهاسازی شود. زیرا در ماه‌های بهمن و اسفند به دلیل عدم نیاز بخش کشاورزی از یک سو و جاری بودن جریانات پایه‌ی رودخانه‌ای از سوی دیگر، شرایطی فراهم می‌شود که اگر حقابه‌ی دریاچه‌ی ارومیه با دبی حداکثری از طریق سدهای مخزنی حوضه آبریز این دریاچه رهاسازی شود، قطعا بیشترین حجم آب رهاسازی‌شده به بستر دریاچه ارومیه و تالاب‌های اقماری آن خواهد رسید.

بهمن و اسفند و حتی اوایل فروردین ایامی هستند که در استان‌های آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی - که ۹۰% حوضه‌ی آبریز دریاچه در آنجا قرار دارد -  به ‌دلیل برودت هوا فعالیت‌های کشاورزی انجام نمی‌شود. بنابراین، می‌توان طوری برنامه‌ریزی کرد که حقابه‌ی دریاچه‌ی ارومیه از سدها را که بالغ بر یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون مترمکعب می‌شود، در این ایام به ‌طرف بستر دریاچه‌ی ارومیه رهاسازی کرد.

به ‌علت حجم انباشته شده‌ی برف در ماه‌های پایانی فصل زمستان در حوضه‌ی آبریز دریاچه‌ی ارومیه مانند زرینه‌رود، سیمینه‌رود، مهاباد چای، شهر چای، گدارچایی و... می‌توان با تقریب نزدیک به یقین، مقدار آب تجدیدپذیر حوضه‌های آبریز مذکور را محاسبه کرد، سپس سهم دریاچه‌ی ارومیه از هر حوضه را در همین ایام رهاسازی کرد.

در حوضه‌ی آبریز دریاچه ارومیه شاهد نزول بارش‌های خوبی هستیم. چنانچه تا زمان تنظیم این دادخواست، مقدار بارش نازل‌شده عدد ۱۴۰ میلی‌متر از ابتدای سال آبی را رد کرده و تقریبا نزدیک به مقدار متوسط در درازمدت شده است.

ما امضا کنندگان این دادخواست خواستار تشکیل یک ستاد ویژه توسط استاندار استان آذربایجان غربی، که مسئولیت ستاد احیای دریاچه‌ی ارومیه را نیز بر عهده دارد، با همکاری مستمر با دستگاه‌های استانی زیرمجموعه‌ی وزارت نیرو، جهاد کشاورزی، و سازمان حفاظت محیط زیست در همین ایام پایانی فصل زمستان رهاسازی آب از سدهای مخزنی مانند سد بوکان، سد مهاباد، سد سیلوه، سد چپرآباد، و سد شهرچای به سمت بستر دریاچه ارومیه می‌باشیم.

-

همچنین نگاه کنید به:

دادخواست احیاء دریاچه ارومیه

نوکیں رویداد

  • اِمزا ءِ جاه

    اُستان دزنامانی لێکئو
    البرز ۰
    اردبیل ۴
    بوشهر ۰
    چارمهل و بَهتییاری ۰
    روبرکتی آزربئیجان ۸
    پارس ۱
    گیلان ۱
    گلستان ۰
    همدان ۰
    هرمزگان ۱
    ایلام ۰
    اِسپَهان ۲
    کرمان ۱
    کرمانشاه ۱
    هوزستان ۰
    کهگیلویا و بویراحمد ۰
    کردستان ۰
    لرستان ۰
    مرکزی ۰
    مزَنداران ۱
    شمالی هراسان ۰
    کَزوین ۰
    کُم ۰
    رِزوی هراسان ۰
    سمنان ۰
    سیستان و بلوچستان ۰
    جنوبی هراسان ۰
    تهران ۱۲
    مشرکی آزربئیجان ۴
    یزد ۱
    زنجان ۰
    ئے اَرزی ءَ تنیگہ ۲۴۴ دزنام مُچ کوتگ. ۹۱% دزنام چه ایران ءُ کم ءُ گیش ۹% ایران ءَ چہ در دیگ بیتگ انت۔. گیشیں سرپدی پہ ایران ءِ دزنام جنوکانی جاگہ ے واست ءَ اِدا ٹپّ اِت۔.
  • آھری دزنام

    1. دریاچه ارومیه نباید خشک شود.

    2. دریاچه ارومیه نباید خشک شود.

    3. دریاچه ارومیه نباید خشک شود.

    4. دریاچه ارومیه نباید خشک شود.

    5. دریاچه ارومیه نباید خشک شود.

  • ورودی آب به دریاچه ارومیه ۳ برابر شد

    به گزارش ایرنا از وزارت نیرو، احمد قندهاری ادامه داد: بر اساس برنامه منابع و مصارف سدها که ابتدای هرسال آبی تهیه، مصوب و ابلاغ می‌شود، میزان رهاسازی برای مصارف مختلف از سدهای کل کشور و همچنین حوضه آبریز دریاچه ارومیه تعیین می‌شود. وی افزود: با توجه به کاهش جدی بارش‌های پائیزه از یک سو و نیز بهبود وضعیت بارش‌های زمستانه از سوی دیگر، زمان رهاسازی آب از سدهای دریاچه ارومیه برای تامین بخشی از حقابه دریاچه مشخص شد.

  • یک فعال تورک ءَ ای اَرزی بندات کرتگ

ھمہ وڑیں اَرزی

اَرزی په اگبال ءُ هَک ءُ اِنساپ!

وتی توار ءَ چِست کنیت، اَرزی دیم بدئیت. هرچ شهری باشنده، هرچ موضوع ءِ سرا اَرزی دیم دات کنت.

یک اَرزی ءِ بندات بکن اِت