واژۆ بکە

حکومت می‌خواهد رضا رسایی را اعدام کند

746%
۷۴۶ واژۆ
۱٬۰۰۰ ئامانج
تینا ئەم داواکارییە ڕێک دەخات

لە کوردی بەردەست نییە

۲۷ مهر ۱۴۰۲

روز ۲۰ مهر ۱۴۰۲، دادگاهی در کرمانشاه برای رضا رَسایی زندانی سیاسی ۳۴ ساله حکم اعدام صادر کرده است. رضا رَسایی در سوم آذر ۱۴۰۱ در شهر «صحنه» در استان کرمانشاه به جرمِ قتل یک مأمور اطلاعات سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران دستگیر شده بود. این مأمور در یک درگیری به تاریخ ۲۷ آبان ۱۴۰۱ میان نیروهای امنیتی و گروهی از پیروان اقلیت دینی «یارسان» که در حال اعتراض و دادن شعار بوده‌اند، با اصابت ضربه‌های چاقو جان خود را از دست داد. تجمع «یارسان» برای یادبود رهبر متوفیِ این اقلیت مذهبی و نیز در راستای اعتراضات سراسریِ  «زن، زندگی، آزادی» در کرمانشاه انجام گرفت.

طبق گزارش پزشکی قانونی و روایت شاهدان، ضربه‌هایی که بر بدن مقتول وارد شده به وسیله‌ی چند کارد و به دست چند ضارب انجام گرفته است. رضا رَسایی در درگیری حاضر بوده اما مدرکی حاکی از اینکه او در حمله‌ی مرگبار به مقتول دست داشته وجود ندارد.

دردادگاه، شهادت ضارب دیگری که متهم ردیف دو در این پرونده است و نیز اعتراف زیر شکنجه‌ی رضا رَسایی علیه او به کار گرفته شده. متهم ردیف دو متعاقباً شهادت خود را تکذیب کرده و گفته از روی ترس علیه رضا رَسایی شهادت داده ولی در واقعیت او چاقویی در دست آقای رَسایی ندیده است. بنا به گفته‌ی یکی از نزدیکان خانواده رَسایی، رضا رَسایی برای اعتراف اجباری حدود چهار ماه زیر شکنجه بوده و در همین مدت دنده‌ها و انگشت‌های پای او به دست بازجویان شکسته شده است.

در نهایت، قاضی محمدرسول حق‌نجاتی، با توجه به نبود شواهد کافی، تنها  بر اساس اصل شرعیِ «علم قاضی» حکم قصاص برای قتل عمد را  برای رضا رَسایی صادر می‌کند. یک منبع آگاه  از پرونده به خبرگزاری ایران‌وایر گفته است، «در گزارش پزشکی قانونی آمده که با شش چاقو به آقای بیرامی [مقتول] ضربه زده شده است، ولی پلیس تنها توانسته دو چاقو را کشف کند. حتی چاقویی که می‌گویند رضا رَسایی با آن به مقتول ضربه کُشنده را زده، مشخصاتش با مشخصات زخمی که پزشکی قانونی تشخیص داده در بطن راست قلب زده شده و منجر به مرگ شده، همخوانی ندارد.»

ما امضاکنندگان  این دادخواست خواهان لغو حکم اعدام رضا رَسایی هستیم. اعترافات زیر شکنجه و نیز حکم بی‌پشتوانه‌ی قاضی به اعتبار «علم» شخصیِ او با موازین یک دادگاه عادلانه خوانایی ندارد. ما علاوه بر تقاضای لغو حکم اعدام، خواهان تجدید نظر در روند دادرسی و انجام یک دادگاه عادلانه و وکیل مستقل برای رضا رَسایی هستیم.

ڕووداوەکانی ئەم دواییە

  • شوێنی واژۆکان

    پارێزگا ژمارەی واژۆکان
    پارێزگای ئەلبۆرز 27
    پارێزگای ئەرده‌بیل 6
    پارێزگای بوشێهر 7
    پارێزگای چوارمەحاڵ و بەختیاری 1
    پارێزگای ئازەربایجانی ڕۆژهەڵات 11
    پارێزگای فارس 14
    پارێزگای گیلان 11
    پارێزگای گۆڵستان 2
    پارێزگای هەمەدان 3
    پارێزگای هۆرمۆزگان 4
    پارێزگای ئیلام 3
    پارێزگای ئیسفەهان 24
    پارێزگای کرمان 7
    پارێزگای کرماشان 51
    پارێزگای خوزستان 13
    پارێزگای کۆهگیلویە و بۆیرەحمەد 0
    پارێزگای کوردستان 9
    پارێزگای لۆرستان 2
    پارێزگای مه‌رکه‌زی 0
    پارێزگای مازەندەران 9
    پارێزگای خوراسانی باکوور 4
    پارێزگای قەزوین 3
    پارێزگای قوم 4
    پارێزگای خوراسانی ڕەزەوی 19
    پارێزگای سێمنان 6
    پارێزگای سیستان و بەلووچستان 3
    پارێزگای خوراسانی باشوور 1
    پارێزگای تاران 165
    پارێزگای ئازەربایجانی ڕۆژئاوا 1
    پارێزگای یەزد 1
    پارێزگای زەنجان 1
    ئەم داواکارییە تا ئێستا واژۆی 746 ی وەرگرتووە. نزیکەی 88%ی واژۆکان لە ئێرانەوە دێن. نزیکەی 12%ی واژۆکان لە دەرەوەی ئێرانەوە دێن. بزانە چۆن دادخاست نەخشەی واژۆ دروست دەکات.
  • نوێترین واژۆەکان

    1. اعدام وحشیانه و غیر قابل بازگشت است. تمامش کنید…

    2. آزادی بیان حق همه ی افراد جامعه است

    3. دیگر

    4. Please stop execution

    5. احقاق حق بی گناه

  • متن نوشته شده بر روی یک اسکناس توسط رضا رسایی

    امروز لباس‌ها و وسایل رضا رسایی زندانی سیاسی اعدام شده را تحویل خانواده داده‌اند و این اسکناس نوشته‌شده در جیب پیراهن وی پیدا شد.
    او نوشته: «خدایا تو بخشنده و مهربان هستی، خودت ببخشم و کمک کن، تو خودت عادل و آگاهی. الهی آمین. پنهانی جز تو ندارم.»
    - ۲۳ مرداد ۱۴۰۳

  • اعدام شد!

    منابع خبری از اعدام رضا (غلامرضا) رسایی خبر دادند. فاطمه حیدری، از خانواده‌های دادخواه معترضان کشته‌شده در جنبش «زن، زندگی، آزادی» در ایکس/توییتر ضمن اعلام این خبر نوشت که به خانواده رضا رسایی پیش از اجرای حکم اطلاع و اجازه ملاقات با او داده نشده است و به آن‌ها گفته شده که باید جسد رضا رسایی را در جایی دورافتاده به خاک بسپارند.

  • رضا رسایی را اعدام کردند

    رضا رسایی، از بازداشت‌شدگان در خیزش سراسری "زن، زندگی، آزادی" صبح روز سه‌شنبه ۱۶ مردادماه اعدام شد. او به اتهام قتل رئیس اداره اطلاعات شهرستان صحنه در استان کرمانشاه به اعدام محکوم شده بود.
    - ۱۶ مرداد ۱۴۰۳

  • قطع ملاقات و تلفن رضا رسایی

    سایت دادبان خبر داده که ملاقات و تماس تلفنی #رضا_رسایی، زندانی سیاسی محکوم به اعدام در هفته گذشته قطع شده و فشار بر خانواده او افزایش یافته است. این سایت که اخبار حقوق بشری را منتشر می‌کند سایت دادبان از قول یک منبع آگاه نوشته است: «مقامات زندان دیزل‌آباد کرمانشاه از یک هفته پیش تاکنون، دسترسی رضا رسایی به تماس تلفنی با خانواده و همچنین ملاقات حضوری را قطع کرده‌اند.»
    - ۸ تیر ۱۴۰۳

  • هشدار سازمان عفو بین‌الملل: رضا رسایی، زندانی سیاسی، در خطر قریب‌الوقوع اعدام است

    عفو بین‌الملل هشدار داد همه راه‌های حقوقی ممکن برای لغو حکم اعدام رضا رسایی، معترض بازداشت‌شده در خیزش انقلابی، بی‌جواب مانده و او ممکن است هر لحظه اعدام شود.
    - ۱۳ اردیبهست ۱۴۰۳

  • یک منبع مطلع به دادبان: خطر اجرای حکم اعدام رضا رسایی جدی است

    یک منبع نزدیک به خانواده رضا رسایی زندانی سیاسی محکوم به اعدام به دادبان گفته که خطر اجرای حکم اعدام این زندانی در روزهای آتی به شدت افزایش یافته است. به گفته این منبع مطلع «اعتراض ماده ۴۷۷ چندین ماه است که ثبت شده اما هیچ جوابی به خانواده و وکلا داده نمی‌شود. حکم قطعی شده اعدام پیشتر توسط شعبه دوم دادگاه کیفری یک استان کرمانشاه به اجرای احکام دادگستری کرمانشاه فرستاده شده و کارهای اداری مربوط به آن نیز انجام شده است.»
    ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳

  • هشدار سازمان حقوق بشر ایران: خطر اعدام قریب‌الوقوع عباس دریس، رضا رسایی و مجاهد کورکور

    سازمان حقوق بشر ایران؛ ۱۴ بهمن ۱۴۰۲: احکام اعدام عباس دریس و رضا رسایی، دو تن از معترضان زندانی، در دیوان عالی کشور تأیید شده و آنان در خطر قریب‌الوقوع اعدام قرار گرفته‌اند. پیش از آن، خبر تأیید حکم اعدام مجاهد کورکور در دیوان عالی منتشر شده بود. محمود امیری‌مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران، در این مورد گفته بود که احکام اعدام این افراد «بر اساس اعترافاتِ زیر شکنجه و بدون دادرسی عادلانه صادر شده و هیچ‌گونه وجاهت قانونی ندارد.» به گفته امیر‌ی‌مقدم، «این احکام با هدف ارعاب مردم صادر شده‌اند و تنها بالابردن هزینه سیاسی از طریق کارزارهای مدنی و فشار جامعه بین‌المللی می‌تواند از اجرای آنها جلوگیری کند.»

  • رد درخواست اعاده دادرسی رضا رسایی در دیوان عالی کشور

    دیوان عالی کشور در ایران درخواست اعاده دادرسی وکلای رضا رسایی، زندانی محکوم به اعدام را رد کرده است. وکلای مدافع این زندانی در اعتراض به تایید حکم اعدام صادره توسط دادگاه بدوی در دیوان عالی کشور، خواستار اعاده دادرسی با توجه به ایرادات و ابهامات فراوان در پرونده شده بودند.

  • ملاقات حضوری خانواده رضا رسایی با او

    ۱۶ دی ماه ۱۴۰۲، مقامات قضایی و زندان به خانواده اجازه داده‌اند با او ملاقات حضوری داشته باشند که این موضوع خطر اعدام را برای رضا رسایی جدی‌تر می‌کند زیرا حکم او به اجرای احکام ارسال شده است.

  • حکم اعدام رضایی رسایی به اجرای احکام دادگاه ارسال شد

    ۱۰ دی ۱۴۰۲، حکم اعدام رضایی رسایی از بازداشت شدگان خیزش ژن ژیان ئازادی که در تاریخ ۲۵ آذر از سوی شعبه ۱۷ دیوان عالی کشور تایید شده بود برای اجرا به اجرای احکام دادگاه کیفری کرمانشاه ارسال شد. این زندانی سیاسی کُرد که در زندان دیزل‌آباد کرمانشاه به سر می‌برد در معرض خطر اجرای حکم اعدام قرار دارد. یکی از نزدیکان این زندانی سیاسی با تایید این خبر به شبکه حقوق بشر کردستان گفت: امروز یکشنبه ۱۰ دی، حکم اعدام رضا رسایی پس از ۲ هفته از تایید آن توسط شعبه ۱۷ دیوان عالی کشور، به اجرای احکام دادگاه کیفری کرمانشاه ارسال شده است.

  • حکم اعدام رضا رسایی دیوان عالی کشور تایید شد

    یکشنبه ۳ دی ۱۴۰۲/ شعبه ۱۷ دیوان عالی کشور به ریاست قاضی "بارانی"، حکم اعدام رضا رسایی شهروند کورد یارسان اهل شهرستان صحنه را که در جریان قیام ژینا بازداشت شده بود تایید کرده است. حکم اعدام مجاهد کورکور نیز در «دیوان عالی کشور» تایید شده است.

  • توفان توییتری (ایکس) برای رضا رسایی

    کاربران در پلتفرم ایکس(توییتر) با برگزاری توفان توییتری نگرانی خود را از اعدام غریب الوقوع رضا رسایی اعلام کردند و نوشتند «جان #رضا_رسائی در خطر است. صدایش باشیم.» بسیاری از کاربران نیز نوشتند که رضا رسایی را به قدری شکنجه‌اش کرده بودند که خانواده‌اش او را نشناختند.

  • ارجاع پرونده رضایی رسایی به دیوان عالی کشور

    شبکه حقوق بشر کردستان:
    به دنبال اعتراض وکلای رضا رسایی، زندانی سیاسی محکوم به اعدام، پرونده او به دیوان عالی کشور ارجاع شده است.
    یک منبع مطلع در این‌باره به شبکه حقوق بشر کردستان گفت: «پس از صدور حکم اعدام برای رضا رسایی از طرف شعبه ۲ دادگاه کیفری یک کرمانشاه، وکلای پرونده به این حکم اعتراض کردند و پرونده به دیوان عالی کشور ارجاع شده است.»

  • نامه عفو بین‌الملل

    به‌روز رسانی - دوشنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۲ ، سازمان عفو بین‌الملل در نامه‌ای به غلامحسین محسنی اژه‌ای، رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی، خواستار «لغو فوری» حکم اعدام رضا (غلامرضا) رسایی شد.

  • تینا ئەم داواکارییەی ڕێکخست

داواکارییە پەیوەندیدارەکان

داواکاری بۆ ماف و بەدیهێنانی دادپەروەری

دەنگی خۆتان بەرز بکەنەوە. داوایەک بنووسن. هەرکەسێک دەتوانێت داواکاری لەسەر هەر بابەتێک پێشکەش بکات.

داواکارییەک بنووسە