واژۆ بکە

وضعیت فاجعه‌بار زندان‌های اهواز

441%
۴۴۱ واژۆ
۵۰۰ ئامانج
یکی از فعالان اهوازی ئەم داواکارییە ڕێک دەخات

لە کوردی بەردەست نییە

تاریخ: ۷ فوریه ۲۰۲۴

ما امضاکنندگان این دادخواست خواستار توجه فوری به وضعیت نگران‌کننده و اسفناک زندان‌های اهواز، به ویژه زندان‌های شیبان و سپیدار که توسط زندانیان سیاسی سابق گزارش شده و منابع متعدد نیز آن را تأیید کرده‌اند، هستیم.

شرایط زیست غیرانسانی: در زندان‌های اهواز، زندانیان با ازدحام شدید مواجه هستند که به میزان زیادی فراتر از ظرفیت اصلی هر زندان است. این ازدحام باعث شیوع بیماری‌های واگیردار می‌شود که به دلیل بهداشت نامناسب و نبود امکانات ضروری مانند تخت تشدید می‌شود و بسیاری را مجبور می‌کند در قسمت‌های باز و غیربهداشتی بخوابند. نشت فاضلاب به گوشه‌کنار محل زیست زندانیان نیز بر شرایط غیربهداشتی می‌افزاید.

کیفیت وحشتناک تغدیه: در زندان شیبان، غذای ارائه شده به قدری بی‌کیفیت است که اساساً غیرقابل خوردن است. زندانیانی که اندکی امکانات دارند از روی استیصال به کمک مالی خانواده‌های خود متکی هستند تا برای تهیه مایحتاج اولیه‌ی پخت و پز و غذا از منابع بیرونی بودجه تهیه کنند. کسانی که وسع‌شان نمی‌رسد برای زنده ماندن چاره‌ای جز صرف مواد ناکافی و بدکیفیت زندان را ندارند.

تخلفات علیه زنان و کودکان: وضعیت به ویژه در بند زنان زندان سپیدار وخیم است، جایی که کودکان و مادران آنها شرایط غیرقابل تحملی را  از سر می‌گذرانند. گزارش‌ها کمبود امکانات ابتدایی را نشان می دهد و کودکانی که در معرض خشونت قرار دارند در محیطی به شدت نامناسب برای رشد و تکامل آنها! بدرفتاری با کودکان به عنوان اهرم فشار علیه مادرانشان نقض بدیهی‌ترین حقوق کودک و زندانی است.

شهادت های زندان مرکزی اهواز (زندان شیبان): زندانیان متعددی، از جمله زندانی سابق طاهر تمیمی با گزارش‌هایی از شرایط کثیف، هجوم حشرات موذی، و امکانات بهداشتی نامناسب، تصویری تلخ از زندگی در زندان شیبان ترسیم می‌کنند. ازدحام بیش از حد، تغذیه نامناسب و کمبود شدید مراقبت‌های پزشکی در این زندان بیداد می‌کند. مکان دورافتاده‌ی زندان در منطقه صحرایی که رفت‌وآمد را مشکل می‌کند نیز باعث انزوای بیشتر زندانیان از ملاقات با عزیزان‌شان می‌شود. بدرفتاری با زندانیان، از جمله آزار جسمی و ممانعت از ملاقات با خانواده، امری عادی در این زندان تلقی می‌شود.

ما امضاکنندگان خواهان انجام اقدامات زیر هستیم:

  • بازرسی و نظارت فوری توسط نهادهای مستقل بین‌المللی حقوق بشر.
  • فراهم کردن شرایط زندگی انسانی، از جمله تغذیه کافی، بهداشت، و مراقبت‌های پزشکی.
  • حفاظت از زندانیان آسیب‌پذیر به ویژه زنان و کودکان در برابر سوء استفاده و بی‌توجهی.
  • ایجاد مکانیسم‌هایی که زندانیان بدون ترس از انتقام بتوانند تخلفات را گزارش کنند.

آنچه در بالا توصیف شد تنها گوشه‌ای از رنجی است که زندانیان زندان‌های اهواز متحمل می‌شوند. برای پایان دادن به رفتار غیرانسانی علیه زندانیان اهواز و حفظ کرامت و حقوق اساسی آنها اقدام کنیم! از رسانه‌ها، سازمان‌های حقوق بشر، و جامعه بین‌المللی می‌خواهیم تا تحقیقات شفاف در مورد این شرایط را درخواست کنند و خواهان اصلاحات فوری باشند. وضعیت اسفبار زندانیان اهواز را نباید نادیده گرفت.

ڕووداوەکانی ئەم دواییە

  • شوێنی واژۆکان

    پارێزگا ژمارەی واژۆکان
    پارێزگای ئەلبۆرز 3
    پارێزگای ئەرده‌بیل 1
    پارێزگای بوشێهر 1
    پارێزگای چوارمەحاڵ و بەختیاری 0
    پارێزگای ئازەربایجانی ڕۆژهەڵات 5
    پارێزگای فارس 3
    پارێزگای گیلان 1
    پارێزگای گۆڵستان 1
    پارێزگای هەمەدان 0
    پارێزگای هۆرمۆزگان 0
    پارێزگای ئیلام 2
    پارێزگای ئیسفەهان 7
    پارێزگای کرمان 4
    پارێزگای کرماشان 1
    پارێزگای خوزستان 24
    پارێزگای کۆهگیلویە و بۆیرەحمەد 1
    پارێزگای کوردستان 0
    پارێزگای لۆرستان 0
    پارێزگای مه‌رکه‌زی 2
    پارێزگای مازەندەران 0
    پارێزگای خوراسانی باکوور 0
    پارێزگای قەزوین 0
    پارێزگای قوم 0
    پارێزگای خوراسانی ڕەزەوی 6
    پارێزگای سێمنان 1
    پارێزگای سیستان و بەلووچستان 0
    پارێزگای خوراسانی باشوور 1
    پارێزگای تاران 43
    پارێزگای ئازەربایجانی ڕۆژئاوا 3
    پارێزگای یەزد 1
    پارێزگای زەنجان 0
    ئەم داواکارییە تا ئێستا واژۆی 441 ی وەرگرتووە. نزیکەی 75%ی واژۆکان لە ئێرانەوە دێن. نزیکەی 25%ی واژۆکان لە دەرەوەی ئێرانەوە دێن. بزانە چۆن دادخاست نەخشەی واژۆ دروست دەکات.
  • نوێترین واژۆەکان

    1. وضعیت نامطلوب و کثیف زندانهای اهواز

    2. وضعیت غیر انسانی زندانهای اهواز

    3. مخالفت با سرکوب دگر اندیشان

    4. نه به اعدام
      نه به شکنجه
      نه به زندانی سیاسی

  • اعمال محدودیت‌های شدید در ارتباطات، تغذیه و خدمات پزشکی برای زندانیان

    در پی اعتصاب «سه‌شنبه‌های نه به اعدام»، فشارها و محدودیت‌ها بر زندانیان بند ۸ زندان شیبان به طرز چشمگیری افزایش یافته است. تازه‌ترین اطلاعات حاکی از اعمال محدودیت‌های شدید در ارتباطات، تغذیه و خدمات پزشکی برای این زندانیان است.

  • سه زندانی سیاسی عرب محکوم به اعدام دست به اعتصاب غذا زده‌اند

    سه زندانی سیاسی عرب محکوم به اعدام به نام‌های «علی مجدم»، «معین خنفری» و «محمدرضا مقدم» که در سلول‌های انفرادی زندان سپیدار اهواز به سر می‌برند، در اعتراض به وضعیت خود دست به اعتصاب غذا زده‌اند.

  • علیرضا مرداسی، معلم زندانی متهم به بغی در شیبان اهواز از دریافت رسیدگی مناسب پزشکی محروم مانده است

    «علی‌رغم گذشت نزدیک به یک سال از زمان دستگیری، او کماکان به‌صورت بلاتكليف در زندان شیبان اهواز به سر می‌برد. او دچار مشکلات جسمانی و به بیماری ریوی مبتلاست. این معلم زندانی در طول این مدت، از دریافت رسیدگی مناسب پزشکی هم محروم مانده است.»
    - ۹ مرداد ۱۴۰۳

  • جابر صخراوی که با علائم سکته مغزی به بیمارستان منتقل شد و دوباره به زندان شیبان بازگردانده شده است

    روز ۱۵تیر۱۴۰۳، خبرگزاری‌های حقوق‌بشری، از سکته مغزی جابر صخراوی، زندانی سیاسی عرب اهوازی که به‌اتهام عضویت در حرکت النضال به ۱۲ سال و ۵ ماه حبس محکوم شده خبر دادند. یک هفته بعد، یعنی روز ۲۲تیر، سازمان حقوق‌بشری «کارون»، در گزارشی تایید کرد که حال این زندانی سیاسی ۴۰ ساله وخیم است و بر پایه آزمایشات پزشکی، آقای صخراوی دچار سکته مغزی شده و با فشار خون بالای ۱۷، نیازمند درمان فوری و معالجه طولانی‌مدت است.
    - ۲۲ تیر ۱۴۰۳

  • گزارشی از وضعیت جابر صخراوی، زندانی سیاسی محبوس در زندان شیبان

    به گزارش حقوق بشر در ایران، روز ۱۳ فروردین ماه ۱۴۰۳، جابر صخراوی، متولد: ۱۳۶۵، دانش آموخته رشته کامپیوتر در مقطع کارشناسی ارشد، اهل کوى علوى اهواز واقع در استان خوزستان و زندانی سیاسی ـ امنیتی، محبوس در زندان شیبان(مرکزی) اهواز، در حالی نهمین سال از مجموع حبس تعزیری ۱۲ ساله خود را سپری می کند که از حق درمان و سایر حقوق شهروندی خود محروم شده است. به نقل از یک فرد مطلع در گفتگو با گزارشگر حقوق بشر در ایران:”مکان نگهداری جابر صخراوی بسیار نامناسب است و حتی افراد هم بند وی هم از وضعیت اتاقشان ابراز نارضایتی کردند. جابر صخراوی با توجه به اینکه از بیماری ام اس، ناراحتی کلیه، ناراحتی معده، درد و سوزش مجاری ادرار، مشکلات اعصاب و روان، رد کردن سکته مغزی دارد از حق اعزام به مرکز درمانی تخصصی خارج از زندان محروم مانده و درمان وی فقط اعزام به بهداری زندان شیبان و تجویز داروهای ساده است ولی بیش از ۱ سال است که برای انجام معاینات تخصصی نزد پزشک متخصص خارج از زندان، اعزام نشده است.”

  • دستکم هفده زندانی محبوس در زندان شیبان اهواز از رسیدگی مناسب پزشکی محروم مانده اند

    دستکم هفده زندانی سیاسی محبوس در زندان شیبان اهواز به نام‌های محمدعلی عموری، مختار البوشوکه، جابر البوشوکه، عبدالامام زائری، علی حلفی، یحیی ناصری، علی صیاحی، ایوب پرکار، غلامحسین کلبی، عبدالزهرا هلیچی، فارس عموری (رماحی)، محمدرضا مقدم، محمد مؤمنی تیماس، حسین سبحان نصاری، جابر صخراوی، محمد لویمی و حسن سواری، علیرغم حال نامساعد جسمانی از رسیدگی مناسب پزشکی محروم مانده اند.

  • تابوت، اعدام مصنوعی، شکنجه با شلنگ؛ در زندان شیبان اهواز چه می‌گذرد؟

    «ایران‌وایر» به اسناد و اطلاعاتی دست یافته که نشان می‌دهد شکنجه‌های معمول دهه ۶۰، همچون «تابوت» که در اوین و گوهردشت به نام «تابوت حاج داوود» شناخته می‌شد، در بازداشتگاه‌های امنیتی اداره اطلاعات و اطلاعات سپاه در اهواز همچنان اعمال می‌شود و رییس حفاظت اطلاعات زندان شیبان، فردی به نام «عبدالحسین غلام‌نژاد»، رسما در این زندان، بند «توابین» راه انداخته است. زندان شیبان یا آن‌گونه که فعالان عرب اهوازی آن را می‌شناسند، «کلینیک اهواز»، یکی از بدترین زندان‌های ایران ازنظر استانداردهای بهداشتی، سلامت و نحوه نگهداری از زندانیان است.
    (ادامه ی گزارش را در لینک بالای این متن بخوانید)

  • یکی از فعالان اهوازی ئەم داواکارییەی ڕێکخست

داواکارییە پەیوەندیدارەکان

داواکاری بۆ ماف و بەدیهێنانی دادپەروەری

دەنگی خۆتان بەرز بکەنەوە. داوایەک بنووسن. هەرکەسێک دەتوانێت داواکاری لەسەر هەر بابەتێک پێشکەش بکات.

داواکارییەک بنووسە